Het verhaal

De naam ‘de Dromenvanger’ is de titel van een gedicht van Mieke van Hooft, schrijfster van onder meer kinderboeken en woonachtig geweest in Oudheusden.
Haar verhaal:

‘De Dromenvanger’ is een prachtige naam voor een school, vind ik. Dromen hebben altijd te maken met dat wat je graag wilt, waar je blij van wordt. Daarom is het belangrijk om zuinig te zijn op de dromen die je hebt. Je moet ze niet zomaar laten wegvliegen.

Toen ik een kind was, had ik ook een droom: ik wilde graag kinderboekenschrijfster worden. Ik schreef heel erg veel. En ondertussen droomde ik van een kast vol boeken die allemaal door mij geschreven zouden zijn en die iedereen kon lezen.

Soms was ik bang dat het mij niet zou lukken. Want boeken schrijven….da’s best moeilijk.

Op een dag kwam ik iemand tegen, een wijze man. Ik vertelde hem over mijn droom en dat ik wel eens bang was dat mijn droom niet uit zou komen. Die wijze man moest een beetje lachen. Hij gaf mij een cadeautje. Niet iets dat hij in de winkel had gekocht. Ook niet iets dat hij zelf had gemaakt. Hij gaf mij iets dat hij had gevonden: een steen met een gat erin.

‘Weet jij?’ vroeg de wijze man, ‘hoe dat gat in die steen is gekomen?’ Ik wist het niet. En toen vertelde hij mij dat de steen op een plekje had gelegen waar water druppelde. Steeds opnieuw viel er een druppel op de steen. En na heel veel dagen was er zó vaak een druppel op gevallen, dat het water een gat had geboord, dwars door de steen heen.

‘Zo zie je maar’, zei de wijze man, ‘als je maar volhoudt, dan is er heel veel mogelijk.’

Dus, als je een droom hebt, en je wilt dat hij uitkomt, gá er dan voor. Doe je uiterste best en geef niet op. Want dat je dromen uitkomen, dat is het allermooiste dat er bestaat.

Maak je dromen waar!

Mieke van Hooft

11 juni 2013
De dromenvanger

Met trots stel ik je voor: Basisschool De dromenvanger.
Twee fuserende basisscholen in mijn vroegere woonplaats Oudheusden hebben een nieuwe naam: De dromenvanger.
De school is vernoemd naar mijn gedicht Dromenvanger uit mijn boek Morgen komt de zon weer op.
En eigenlijk is de school ook een beetje naar mij vernoemd, want als er iemand een dromenvanger is... dan ben ik het wel!
Op de muur van de school staat het gedicht. Op de drie vlaggen staat mijn gedachtengoed:

durven dromen, dromen najagen, dromen verwezenlijken.

Ik wens alle kinderen van basisschool De dromenvanger een hoofd vol mooie dromen. Maak ze waar!